Uren met Bergson - Pos, H. J.; Bergson, Henri 1859-1941; Pos, Helena C. (Baarn Hollandia Drukkerij)
Hoe sterk ons leven ook op de kloktijd gericht is, toch overkomt ons af en toe een ervaring van tijd die met deze wetmatigheid weinig van doen heeft. Volgens de Franse filosoof Henri Bergson (1859-1941) ervaren we naast de steeds zeldzamer wordende uren in de moderne samenleving een tijd die hij de werkelijke of de reële tijd noemde. Deze tijd is meer in harmonie met onszelf en met de fysieke wereld om ons heen en wordt door Bergson gekarakteriseerd als duur, de tijd als duur. Werd er in de jaren na de Tweede Wereldoorlog weinig meer van Bergsons gedachtegoed vernomen, de afgelopen decennia is de belangstelling voor zijn werk zowel vanuit de filosofie als vanuit de natuurweten-schappen weer toegenomen. Hoog tijd voor Bergson dus.
Inleiding (De filosofie van H. Bergson) -- Instinct en intelligentie (uit 'L'Évolution créatrice') -- Ziel en lichaam (voordracht gehouden op 28 april 1912, opgenomen in 'L'Énergie spirituelle') -- De droom (voordracht gehouden op 26 maart 1901) -- De filosofische intuïtie (voordracht gehouden op 10 april 1908) -- De huidige crisis der cultuur en de toekomst (uit 'Les Deux sources de la morale et de la religion', 1932)
Keywords: 20th Century (1901-2000); Philosophy