Het Vlaamse volkslied in Europa - Boone, Albert S. J. (Tielt Lannoo, 1999)
Het Nederlandstalige volkslied gesitueerd in een brede Europese contextHet Europese volksliedrepertorium vormt één grote familie, waarin het Nederlandstalige lied een volwaardige plaats inneemt. Aan de hand van ruim duizend liederen, waarvan zowel de tekst als de melodie zijn opgenomen, illustreert de auteur ons de ongelofelijke rijkdom van het volkslied. De verbluffende creativiteit van de Europese volksliedzanger blijkt uit het gemak waarbij vreemde liederen in de eigen taal worden aangepast en met nieuwe melodieën en teksten worden voorzien. Het is dan ook de grote verdienste van dit indrukwekkende werk dat ons muzikale erfgoed een Europese dimensie toegemeten krijgt. De inhoud is thematisch opgevat en behandelt de verschillende liedgenres zoals balladen, legendeliederen heiligenliederen, kalenderliederen, levensloopliederen, moordliederen, kinderliederen& Dit nieuwe standaardwerk over het volkslied richt zich niet alleen tot een gespecialiseerd publiek maar ook tot de algemeen cultureel-geïnteresseerde lezer. Hij maakt er kennis met de verbluffende rijkom en kracht en de esthetische kwaliteit van zijn eigen volkslied. Het werk is ook zo opgevat dat het een nuttig gebruiksinstument is voor studenten, leraren en ook voor iedereen die actief is in het koorleven.recensies
Keywords: Past; Music history; Folk music; Song; Dutch; Flanders (Belgium); Europe