Vulgari orecchie purgate orecchie: De relatie tussen publiek en muziek in het Venetiaanse motetoeuvre van Adriaan Willaert - Schiltz, Katelijne (Leuven Universitaire Pers Leuven, 2003)
Het Willaert-onderzoek van de afgelopen decennia heeft zich voornamelijk toegelegd op het uitdiepen van biografische data en de bespreking van specifieke genres. Ondanks het feit dat - afgezien van enkele vage beweringen in Gioseffo Zarlino's theoretische traktaten en Francesco Caffi's lijvige Storia della musica sacra nella gia cappella ducale di S. Marco in Venezia - over de eerste levensjaren van Adriaan Willaert amper iets bekend is, werd het grootste deel van zijn compositorische loopbaan uitgebreid becommentarieerd in meerdere studies. Zo verrichtte Lewis Lockwood onderzoek naar zijn activiteiten in dienst van de Ferrarese Este-familie, terwijl het archiefwerk van Giulio Maria Ongaro de kennis omtrent de muzikale organisatie van de Venetiaanse San Marco-basiliek, waaraan Willaert van 1527 tot aan zijn overlijden in 1562 was verbonden, aanzienlijk heeft verruimd. Daarnaast focussen enkele recente publicaties op Willaert contacten met vooraanstaande politieke figuren. De enige monografie, waarin zowel de levensloop en het oeuvre als de schrijfstijl van de componist worden belicht, werd in 1985 uitgegeven door Ignace Bossuyt.