Klassieke meesters - Knockaert, Yves (Kalmthout Pelckmans, 2022)
Grote componisten hebben een invloed gehad op figuren na hen. Omgekeerd hebben die teruggeblikt op die grote componisten en hun commentaren niet gespaard. Alle componisten lonken naar tijdgenoten en reageren op hen: vriendschap en jaloezie, samenwerking en veinzerij, kritiek en vleierij. Sommige componisten schrijven slecht over een collega, maar durven hem dat niet in het gezicht te zeggen. Ook de invloed van buitenaf kan groot of klein zijn: sommige componisten zijn bang voor de pers, andere voor het publiek. De ene herwerkt na negatieve kritiek, de andere niet. De uitgever en de uitvoerders spelen een grote rol, soms ook de echtgenote of de zus. In dit boek kom je alles te weten over de grote klassieke meesters van de achttiende en negentiende eeuw. Geen muziekgeschiedenis, wel een verhaal van wie met wie omgaat en waarom, wie zich tegen wie afzet en waarom, wie teruggrijpt naar het verleden en waarom. En daarin spelen de achtergrond en de biografie van elke componist natuurlijk een rol. Komen onder anderen aan bod: • Georg Friedrich Händel: export naar Engeland • Johann Sebastian Bach: barok tegen elke prijs • Joseph Haydn: de laatste dienende componist • Ludwig van Beethoven: de reus • Niccoló Paganini: de vioolvirtuoos • Giachino Rossini: belcanto in de opera • Frédéric Chopin: Pool in Frankrijk •Pjotr Iljitsj Tsjaikovski: tussen Rusland en het Westen.
Yves Knockaert is musicoloog. Tot 2019 was hij docent muziekgeschiedenis, muziekfilosofie en hedendaagse muziek aan LUCA School of Arts, Campus Lemmens in Leuven. Van 2006 tot 2011 was hij directeur van het Instituut voor Onderzoek in de Kunsten van de Associatie KU Leuven. Hij was los medewerker bij Radio 3, de voorloper van Klara.
Keywords: Music history; Composer; Opera; Symphony; Europe