Do czego AI nie służy. Przewodnik dla nauczycieli stworzony przez grupę roboczą ds. AI - Łukawski, Adam (Warsaw Instytut Badań Edukacyjnych (Educational Research Institute), 2023)
ENG: The advisory working group on Artificial Intelligence was appointed by the Minister of Education and Sciences of the Republic of Poland. This group includes members from various sectors: state (Ministry of Education and Sciences), commercial (Microsoft, Google), research (Institute for Educational Research, IBE), and educational organisations. This is a second guide in a series aimed at teachers, focusing on the integration of Artificial Intelligence in educational settings. This guide has been disseminated across Polish educational institutions at all levels through a state-managed digital educational platform.PL:Przedstawiamy kolejny przewodnik dla nauczycieli przygotowany przez Ministerstwo Edukacji i Nauki. W publikacji zastanawiamy się nad kreatywnością dużych modeli językowych.W poradniku „Chat GPT w szkole. Szanse i zagrożenia” odpowiadaliśmy na pytania dotyczące istoty sztucznej inteligencji i jej zastosowań w edukacji. Omawialiśmy szczegółowo narzędzia wykorzystujące sztuczną inteligencję, przedstawiliśmy ChatGPT i analizowaliśmy jego wpływ na proces nauczania. Dodatkowo zwróciliśmy uwagę na kluczowe elementy pracy pedagogicznej z wykorzystaniem bota.Wyzwania dla współczesnej szkołyOd tego czasu wiele się zmieniło w związku z dynamicznym rozwojem zaawansowanych modeli językowych. Dlatego też postanowiliśmy wydać kolejny poradnik „Do czego AI nie służy” skupiający się na modelach językowych. Dokument ten wychodzi naprzeciw zmieniającej się rzeczywistości i potrzebom edukacyjnym.W dzisiejszym świecie jedyną stałą wydaje się nieustanna zmiana. Kompetencje, które nabywamy w szkole i życiu dorosłym, dezaktualizują szybciej niż kiedykolwiek wcześniej. Zjawisko to wynika z gigantycznego przyrostu nowych informacji w krótkim czasie. Stąd też naszym celem jest zrozumienie, które kompetencje stają się kluczowe w kontekście szybko zmieniających się realiów edukacyjnych.Sztuczna inteligencja a kreatywnośćWedług modelu 4K kluczowymi umiejętnościami są: kreatywność, komunikacja, krytyczne myślenie i kooperacja. Kreatywność była dotychczas uznawana za kompetencję typowo ludzką, ale jej definicja, w związku z rozwojem badań nad generatywną sztuczną inteligencją, znów staje się przedmiotem debaty, również w kontekście edukacyjnym.W przewodniku „Do czego AI nie służy” zastanawiamy się nad kreatywnością dużych modeli językowych, analizujemy etyczno-moralne aspekty korzystania z nich oraz prezentujemy wskazówki dla nauczycieli. Ostatni rozdział skupia się na przykładach niepożądanych zachowań użytkowników AI w szkole oraz definiuje zagrożenia związane z wdrażaniem rozwiązań AI w edukacji.
FRIS
Editorial review
Keywords: MetamusicX:Transdisciplinary Encounters in and Beyond Music